lördag 23 augusti 2014

Jag har kommit i otakt med mig själv

Om man äter med ögat...


Hej allihopa, nu är jag här igen. Jag med den aldrig sinande energin. För att inte överösa er varje dag med mina tankar om allt mellan himmel och jord inklusive rapporter om ryggstatus, har jag ju försökt att behärska mig. Det går ganska dåligt. Jag stöter titt som tätt på saker jag måste få ur mig. 
För att i händelse av idétorka ändå kunna publicera något så lagrar jag lite...Men jag fylls ju ständigt på så här kommer ett inlägg som skulle passat bättre efter det som kanske kanske kommer imorgon och som jag skrev i måndags (tror jag!?!). 

Detta triggade mig ikväll:

Att fara med osanning...

Buffé, en utmärkt tidning från ICA damp ned i fredags. Jag ögnade igenom den och bestämde mig för att den var i min smak denna gång. Jag läste till och med två av artiklarna (har ju sagt upp DN). Den ena handlade om att ta tillvara fallfrukt, något som ligger mig mycket varmt om hjärtat, och som skulle varit med i boken som ni vet inte kommer ges ut;). Den andra artikeln handlade om en av de mycket få bloggare inom matbranschen som jag följer (en av två). jag följer inte så mycket som bara har dem på listan eftersom jag någon gång hittat ett recept där som jag gillat och vill kunna hitta tillbaka.

Detta gällde ett kakrecept. Vi har i den utvidgade familjen fått (alltså det har upptäckts att en person är intolerant) en glutenkänslig person och därför försöker jag lära mig lite om detta. Jag inhandlade de råvaror som saknades, kakao och mörk choklad och satte igång. J
Jag hade stora förväntningar för i ingressen stod: supergoda cookies! Jag är en slarvig läsare, det går fort. Vad som också stod var Hälsobloggarens...Svarta bönor...chiafrön. Jag borde vetat bättre. (Läs nästa blogg får ni utförligare förklaring). Nå, jag bakade, det såg gott ut, det var nästan en deciliter honung i och 100g jättefin choklad.

Jag bjöd mig, maken och två av barnen. Frank kastade sig mot soptunnan och sedan toaletten, maken tuggade i sig för det innehöll protein och jag svalde också. Minsta killen blev så besviken att han spottade ut den halvtuggade kakan och stampade in den i mattan. Jaha...detta med att göra hälsosamma saker av det mest onyttiga, ingen bra idé. 

Att klämma i med "Supergoda cookies. Svarta bönor, chiafrön och torkade tranbär får du på köpet när man fikar!" Vad då PÅ KÖPET? Det är ju det kakorna består av!!! Det skulle ju kunna stå; supernyttiga och matiga bruna kakor där du får kokosolja, honung, vaniljpulver, kakao, cayennepeppar och lite havssalt på köpet! För det är ju mer korrekt. Detta hade också avhållit mig från att laga till detta helt. 
Så Lella, baka inte dessa kakor, ta mina. Jag har alla utom två kvar. Jag ska testa en på min mamma bara...moahahahaha! 

Jag tror på allvar att Bufféredaktionen inte räknar med att man ska tillaga deras recept. För det är ju känt att de flesta kokböcker som köps inte används till annat än att titta i, och då spelar det ju ingen roll om recepten är helt galna och smakar apa.

Om man vill äta något jättegott med chokladsmak ska ni istället baka mina kakor, vill du vara nyttig? Avstå eller ta EN!


CHOKLADMACARON-WHOOPEES


Här kommer ett recept jag plockat upp längs min krokiga väg. Jag hittade en amerikansk tidning i en skånsk keramikverkstad där jag tillbringade några dagar med äcklig lysrörsbelyning. Bilderna var så fina och jag bestämde mig för att fota dem.
Jag ändrade lite i receptet för jagtycker om mycket mandelsmak men annars är det en rip off!
Gör whoopees av den med hallonsmet eller glass emellan!

75g hasselnötter
100g socker
50g mandel
2 tsk kakao
1/4 mandel essens
2 äggvitor
100g hackad mörk choklad
florsocker

Börja med att rosta hasselnötterna i ugnen eller i en torr stekpanna. Mal mandeln och hasselnötterna. Tillsammans med sockret i en blender. Blanda alla ingredienser utom
florsocker och choklad. Klicka ut på en plåt. Pudra över mycket florsocker och låt stå på en plåt över natten. Sätt ugnen på 200 grader. Peta in den hackade chokladen i kakorna och grädda i 10-15 min tills de puffar upp. Vill du lyxa till det lite tar du en sked vaniljglass och lägger mellan två kakor. Eller så gör du en färskostsmet.

#recept #äktavara #scam #Whoopee #choklad #buffé #lurad

3 kommentarer:

 1. Hej! Det händer alltid något hos dig men dag verkar det vara mer driv och inte så mörkt. Det blir till att baka idag, tror jag... Jag läser tre bloggar regelbundet och alla ni hade bakat i senaste inlägget. Ditt bak var ju knäppast (förstås :-)) och jag ska bläddra fram receptet från Buffé och fnissa lite över tokigheterna. Jag har just en så'n där fin bakbok som jag aldrig bakat något från, Franska Bakverk heter den. Idag ska det ske, något lättvindigt recept måste det väl finnas. Det kan kanske behövas en kaka här hemma, i morgon kör dottern upp för körkort (måtte hon klara sig, annars vet jag inte hur det går med "lappen" och m å n g a tusenlappar ryker) och på tisdag flyttar hon hemifrån. Vi ser henne inte i Karlstad förrän till jul igen.

  SvaraRadera
 2. Hej Boel!

  Själv körde jag upp i Ludvika, gick kurs i Smedjebacken två veckor. (vi har dalaanknytning via farmor) och det gick strålande! De hade nämligen en enkelriktad gata och inga rödljus...Nu vet jag att det finns en fyrvägskorsning som i början orsakade så mycket krångel att lokalpressen fick visa instruktioner...Hoppas hon klarar det!!! Vilka följer du? Du har ju så GOD smak..;)
  A

  SvaraRadera
 3. Jag gick på intensivkörkortskurs i Falun men jag har inte kört bil på 20 år, det behöver man inte om man har cykelavstånd till allt som vi har i Karlstad. Men skulle maken ge upp körandet får vi sälja stugan, den saken är klar.
  Bloggarna jag följer: Dagen idag den är din! Den skriver min kurskompis, textilläraren från Uppsala. Den är precis så präktig som det låter. Jag läser den för att jag tror jag gillar att bli lite provocerad över allt den här männskan hinner med och hur hälsosamt hon kan leva. Jag känner ju henne och träffar henne regelbundet och vet att hennes blogg skönmålar tillvaron. Det fascinerar mig och jag fortsätter att läsa och fnysa.
  Queen of Kammebornia. En blogg om livet på landet när man sagt upp sig från lärarjobbet i sta'n och verkar reda sig ändå. Den är ganska jolmig men jag läser ändå.
  Efter de här två läser jag din blogg. Behöver kontrasten och dra ett djupt andetag efter allt fnysande.
  Underbara Clara läser jag ibland, hon är också jolmfri.

  SvaraRadera