tisdag 12 augusti 2014

Goooood Byyyyyyyye Robin Williams

En asiatisk nudelsallad med pankopanerad tofu. Inte jättegott.

Nu har ett gäng saker setts och hörts och det brukar då mynna ut i ett inlägg här.
Dagens komponenter är; Agnes Wolds Sommar i P1, mitt förmodade diskbråck i kombination med städvägran från makens sida, ammning, teething (engelskt bra ord för att ett barn får sin första dentition. Ordet dentition använder jag för att showoffa...jag har gått två år på käftis, hör och häpna! Alltså finordet för mjölktänder;)), matkasse på grund av städvägran och sen min allmänna ovilja mot religion.

När man skriver det så här känner till och med jag att jag kanske faktiskt är galen....

Fast det hänger ihop jag lovar!

Jag är en kärring mot strömmen ibland. Jag hatar till exempel att amma men gör det för att det är bra för småbarn. Jag borstar även tänderna fast jag tycker det är astrist men som nämnt ovan har jag två års utbildning till tandläkare bakom mig. Således gör jag som man ska, jag borstar mina och barnens tänder fast jag hatar det med. 
Jag lyssnade på Sommar i P1 igår, 10/8, hon talade om en massa saker, diskriminering av kvinnor i den medicinska forskningsvärlden, amning (hon röt till bland annat om förslaget att förbjuda reklam för bröstmjölksersättning) och immunologi. Inga för mig helt överraskande nyheter, mer av bekräftelse på sådant jag redan kände till. Men ändå. Det var ett väldigt bra program.
 
Idag läste jag delar av chatten med dr Wold och där poppade en fråga upp om antioxidanter...var den och den sorten extra bra osv. Hon svarade i princip att nyttig mat är bra att äta, det vet vi säkert...Underbart! Jag skrev ju om ungefär det i min "juiceblogg". Slam, dunk kändes det som.
Till en början inte så glad men mamma stirrade i taket och talade lugnande, och då somnar man ganska snart. Varför gjorde jag inte så här med de första fem barnen??? Snart kan jag skriva den ultimata barnboken kanske? Anna Wahlgrens känns lite passé.

Amningen avslutades idag. Puh, 7,5 månader räckte denna gång. Det är hastighetsrekord. Men så fick också den goda Tylla tänder tidigare än övriga barn och det avgjorde liksom saken. Igår bet hon mig så att det blev blodfläckar på BH:n, mer tydligt än så kan det inte bli. Enough.En i hushållet tyckte iallafall att det smakade bra med matkasse...

Just denna vecka har vi matkasse, idel nyttiga saker i den kan jag lova. Tyvärr inte något som vi gillat efter två av tre dagar. Jag ska inte nämna företagets namn för jag vet att många är mer nöjda än jag med densamma; men det är andra gången jag provar och jag är faktiskt inte alls nöjd. Delvis beror väl det på att jag valde en veggokasse. (Jag trodde att maken skulle motiveras av att kött uteslöts från menyn). Maken städar fortfarande inte men nu äter han mycket på jobbet tydligen. 

Jag hade tänkt att utvärdera kassen på Facebook men jag kan ju lika gärna göra det här.

Jag är van matlagare och gillar det. Tyvärr har de sinande krafterna resulterat i sinande inspiration och då blir det som bekant en kamp att komma på härliga saker att laga. Därav abonnemang av kasse från början. Hur som helst, första kassen dök upp på avtalad tid och innehöll nästan samtliga ingredienser.
En påse rödbetor fattades så den fick jag gå och handla. Den sallad jag skulle tillaga idag var inte fräsch (kanske beroende på vädret men jag har haft den i kylen endast två dagar...). Minus två poäng direkt alltså.
Dag ett var det italiensk touche, dag två asiatisk och morgondagens med rödbetorna vet jag faktiskt inte vad den ska föreställa.

Första anmärkningen gäller att blanda mat som ska vara kall med mat som är varm. Det funkar ju jättebra om allt äts upp. Om man vill ha matlåda är det urdåligt. Båda dessa middagar innehöll gurka och sallad som ju inte passar att värma. En tomatsalsa skulle göras till gnocchin, även den kall och jag förstår konceptet om det ska gå fort men varför inte koka en tomatsås? Till detta smörkokt spetskål...jag fattar inte....de smakerna rockar inte alls i min värld. Då hade jag hellre stekt kålen ihop med gnocchin i smöret, serverat en varm tomatsås och sen gurkan vid sidan av.

Idag var det nästan samma, sallad, gurka och glasnudlar i rörig blandning med sojamajonnäs....till detta marinerad och dubbelpanerad tofu...inte min bag det heller.
Imorgon väntar linser, rödbetor och caesaryoghurt....vi får se. Dessutom tyckte jag att det var väldigt billiga ingredienser för ganska dyr kasse...Men OK, det var hemleverans och recept. Jag ger det en vecka till. Sen startar jag en egen matkasse där man tänkt igenom HELA konceptet och resterna får utgöra basen för kommande måltid och så vidare.

Jag var hos sjukgymnasten idag för traktionsbehandling. Den gav effekten att jag nu har ännu mer besvär. Men jag fick också träffa en allmänläkare som skickade en remiss för MR. den remissen tyckte jag förre husläkaren kunde skrivit när jag bad om det. Men nu är bollen i rullning. Handla tunga kassar slipper jag ju nu, det är bara barn jag emellanåt måste bära, och mig själv då!

Som mamma"ledig" lyssnar jag mycket på P1. Jag lär mig massor av det inbillar jag mig, men mest är det ett vuxet sällskap. Senaste veckorna sedan Gazakrisen blossat upp hör man mer och mer om hur antisemitismen i Sverige är på frammarsch. Det gör mig så häpen. Vilka är dessa judehatare? Jag förstår på allvar ingenting. Jag trodde vi i Sverige älskade judar!?! Eller åtminstone inte hade någon åsikt. Förutom vissa irrhjärnor till nynazister såklart, men alla vi andra!

Jag minns så tydligt att det läskigaste jag kunde tänka mig som barn var nazister. Man överöstes av filmer, TV-serier, dokumentärer, böcker och besök i skolan av överlevare från förintelsen. Fan ett tag tänkte jag på allvar konvertera till judendomen bara för att visa  dem mitt stöd. Själva religionen är jag inte intresserad av men som ett moraliskt ställningstagande mot Hitler och hela andra världskriget. När man blev äldre var det God afton herr Wallenberg och  sedan Schindlers list. 
När jag såg sistnämnda film grät jag konstant och det avgjorde saken. Jag beslöt mig att framöver aldrig mer se en enda film om andra världskriget. Jag hade fattat. Det var för jävligt, omänskligt och nu orkar jag inte mer av detta! Jag har nästan hållit det löftet till mig själv för jag kunde inte låta bli att se Inglorious bastards, men det berodde på Tarantino & Brad Pitt. Jag är en riktig Tarantinodiggare! 

Det ska tydligen organiseras en Kippavandring i Stockholm den 18/8 och jag tror nog att jag ska gå med där. Det blir i så fall första gången i mitt liv jag gör något sådant. Lite läskigt kanske, tänk om det kommer judehatare och gör fula saker?
Att människor bara ser svart eller vitt är antagligen anledningen till att vi en dag kommer utrota oss själva. Detta tänkande baseras på dålig utbildning. Blir man indoktrinerad kan man inte tänka självständigt och det är grogrunden för hat och krig. Att hoppa på judar i Sverige på grund av en konflikt mellan Israel och palestinier.....det måste man ändå vända sig emot för det är så korkat.
Jag har aldrig tagit ställning för frågan är så infekterad och röran där nere kan nog ingen här riktigt förstå, jag tar ingen ställning nu heller men det som händer på svensk mark, det rör mig. Särskilt som jag har många judiska vänner som personligen blivit berörda av förintelselägren i Polen. De är oroliga nu. Det är förfärligt.

Så jag, en helt vanlig ateist som vanligen tar avstånd från allt vad religion heter, ska gå en kippavandring, jag upphör aldrig att förvåna mig själv!En söt och tjock liten fot letar sig upp på tangentbordet.

Avslutningsvis några ord om depression och alkoholism. Att Robin Williams dog idag rörde upp mångas känslor. Att människor ska må så dåligt. Att de då söker tröst i substansbruk. Att ingen förmår att nå dem och att man trots att man är en känd och framgångsrik person inte ser någon mening med att fortsätta leva. Det är så fruktansvärt. Det gör mig mer övertygad om att jag ska fortsätta jobba framåt på min väg mot att bli specialist i psykiatri med inriktning beroende. Det har gått åt många kända liv på senaste tiden helt i onödan, Amy Winehouse, Whitney och nu Robin Williams, som verkligen var en av mina favoriter. Det är ju inte mer sorgligt när kändisar dör, det blir bara större ringar på vattnet. 

Varje år tar 1500 personer i Sverige sitt liv. Det finns en nollvision men ska det målet nås, ja då måste mycket ändras var gäller vården. En studie på Gotland för några år sedan visade att ett vykort från behandlande läkare till deprimerade personer hade en signifikant effekt på om de tog livet av sig eller ej. Kan ni tänka er det!?! Ett handskrivet vykort på sin födelsedag. Man är väldigt ensam i sin depression när en sådan enkel gest kan vara avgörande för om man ska välja livet före döden. Det är värt att tänka på. Ett leende och ett hej, det är dynamit!


Oj, vilka spretiga ämnen men så är livet, högt och lågt.

Au revoir!

#matkasse #politik #förintelsen #diskbråck #vegetariskt #sommarip1
#amning #teething #suicid #depression #vänlighet #omtänksamhet #våldfödervåldInga kommentarer:

Skicka en kommentar