lördag 7 juni 2014

Juica, ett bra sätt att förstöra utmärkta grönsaker

Bild snodd ur Läkartidningen. en artikel om mättnadVarje dag på min promenad passerar jag en reklamskylt. Oftast tittar jag inte så noga men häromdagen hajjade jag till. Den föreställde två vita kaniner och två juiceförpackningar. Mest funderade jag på hur mycket fortare hjulen snurrar numera. Trenden att göra juice av allting har redan smittat av sig till de stora producenterna. Förmodligen är juicetrenden snart död då och nästa fluga blir kanske att laga mat i en grop?

Jag fastnade emellertid (ett ord som ofta kom upp i lågstadiet på diktamen och som jag gillar) vid denna skylt för den knöt ihop säcken bra på ett tankespår jag vandrat längs ett tag. Verkligen?


Juica alltså. Att trycka ned råa grönsaker i en råsaftscentrifug och göra juice är ju inte precis något nytt. Det gjorde min mormor redan på 70-talet i Spanien. Hon gjorde egen yoghurt också. Mycket exotiskt tyckte jag då. Det tycker jag fortfarande. 
Det nya med juicing förefaller vara att man ska göra det av grönsaker man inte vill äta. Grönkål, broccoli och rödbeta verkar vara hetast. Några regler finns  det väl inte så vitt jag vet. 

Man ska dricka juice av olika anledningar; för att gå ned i vikt, för att få i sig näringsämnen, gärna on the go (det antas gå lättare att dricka de otäcka grönsakerna) och slutligen för att rensa kroppen från gifter, så kallad detox.

Jag får absolut ingen lust att dricka broccoli eller brysselkål. Detox tror jag inte på, kroppen har ju redan olika system för detta. Njuren och levern till exempel. Att rensa ut vet jag inte ens om det fungerar, har aldrig läst eller hört någon studie om detta. Snarast verkar det farligt att tvinga ut miljögifter i blodet som kroppen omsorgsfullt packat in i fettväv...Känns bättre att välja ekologiskt, inte smeta sig full med kosmetika/hudvård och bo långt ifrån trafik och industri. Om man vill minska mängden gifter i kroppen alltså. Sen ska man flytta från Skåne om man bor där för på en kurs i miljömedicin (KI) berättades det att en massa skit blåser in från havet och hamnar på dess åkrar....Just saying.

Nåväl, för den som nu tycker att grönskaksjuice är en bra lösning för att få i sig nyttigheter utan att tugga kan det väl vara OK någon gång ibland. (jättebra om man saknar tänder antar jag) När det gäller viktnedgången så uteblir den sannolikt. Om man pressar en apelsin får man inte tillräckligt med juice för att fylla ett normalstort glas. Det behövs 2-3 apelsiner minst. Vem skulle tugga i sig tre apelsiner på rad? 
Med juiceformen missar du dessutom fibrerna som mättar och ger balans till den koncentrerade mängden socker som frukten innehåller. Du får alltså i dig mer kolhydrater per mättnad.
Om receptorerna som känner av gukoshalten i blodet har mattats ut av dålig kosthållning (insulinresistens som drabbar den med diabetes mellitus typ II) kommer de signalera sent eller aldrig och då får man ingen mättnadskänsla varpå man känner sug att fortsätta...en ond cirkel således.

Kroppens signaler internt för att reglera matintag styrs dels via magsäcken rent mekaniskt. Den sträcks ut och signalerar uppåt att nu är jag fylld, sluta äta! Häller du i dig maten kommer denna signal bli svårare att få pga att du packat energin mer effektivt och alltså får i dig mer innan magsäcken signalerar. Som nämnts ovan spelar insulin en roll och ett annat ämne som heter leptin (känsligt för fett). Leptin finns i uppvärmd tomat, t.ex i ketchup. 

Jag tänker på en rörelse som heter Slow Food. Jag kan inte så mycket om den men det jag hört på radion verkade så självklart. Italienskt liksom. Sitta ned i sällskap av andra, äta långsamt, njuta och prata. Så vill man helst att dementa människor ska äta, för att bättre tillgodogöra sig maten. Det blir roligare då. Att på bussen hälla i sig en broccolismoothie medans man mailar till chefen känns inte som ett liv i harmoni...

Min ena dotter har vid några tillfällen fått nyttighetsryck. Juicingen utlöste ett sådant tidigt i våras. Hon blandade ihop massor med gröna geggor som stod och jäste i vår kyl. Jag lät henne hållas. Något senare fick jag av en liten fågel höra att hon på en vända i stan hade halat upp sin matsäck, druckit och fått kasta sig in på en bakgata för att kräkas upp den....Skitkul faktiskt. Sedan dess slipper jag stinkande grönsaksgeggor i kylen.

Ett annat roligt fenomen är när facebookvänner fotar sina nyttiga drinkar och skriver typ - smakar godare än det ser ut! - Inte så illa som det verkar eller det här var det värsta jag smakat...Sånt gör mig misstänksam.

Våra hjärnor vill bli aptitretade genom doft, smak och utseende. Det missar man med juicen.  Att lätt koka brysselkål i saltat vatten, sedan steka den i smör och servera, det blir jag sugen på! 

Jag ska nu villigt erkänna att jag inte provat på hard core juicing. Min råsaftscentrifug (som är ett helvete att göra ren) har jag för att göra morotsjuice och äppelmust så kanske jag bara är dum? Kanske grönkåls & spenatsmoothie med honung, ingefära, chiafrön och kokossocker är det godaste som finns!?! Skriv då till mig och säg hur man gör! 
Det närmaste grönsaksjuice jag kommit är i övrigt gazpacho. Världens bästa soppa på sommaren. Den skulle varit med i min kokbok som ni vet inte blir av...här kommer receptet, mitt bidrag för att folk ska få i sig livsviktiga vitaminer.


Nu ska jag avsluta skrivandet och invänta ovan nämnda dotter. Hon har varit på vift tre kvällar i rad nu. Igår gick det inte så bra. Hon blev utelåst av dotter nummer två, även hon på vift fast med tidigare sluttid. 
Jag väcktes med ett ryck av att dörrklockan ringde 03.30. Den ringde, och ringde och ringde. Det hade den tydligen gjort ett tag. Jag som sover längst bort från klockan var den först att vakna och reagera. Trots stängd dörr och utmattning. Jag reste mig, sprang nedför trappan och öppnade. Hon satt urförbannad och uttröttad på en stol vid dörren och ringde på klockan. Onöjd var ordet. 
Jag sa förlåt helt i onödan, tog skit och sa trött. -Ta med nyckeln nästa gång!
På väg upp igen vaknar treåringen som sover med sin far...jag frågade surt om han inte hört något!?! Jo visst det hade han men det lät så mycket och ovanligt att han trodde det var del i drömmen och somnade om. Han fantiserade ihop nån junk om att någon spelade bjällerklang för att han varit så förträfflig på något...jadajadajada tänkte jag och nattade Edgar,


Min äldsta dotter läser inte vad jag skriver, tur det. Hon ger mig ofta stor glädje, ofta via sms. Jag anar att hon kommer bli ännu roligare med åren...
För att vara lite gullig och mammig skickade jag sms till henne för att berätta att dörren var olåst mm

Ev språkpolis bland läsarna göre sig icke besvär med att påpeka stavfel etc. Jag har knasigt repskydd och bråttom när jag skriver.
Sist men inte minst kan man konstatera att ketchup till allt kanske inte är en så dum idé!!! Och att inte fråga dumma frågor om man vill uppleva pensionen.

#ketchup #juicing #grönkål #mättnad #sms #näsvis #gazpacho #grönsaker


2 kommentarer:

  1. https://www.reneevoltaire.se/2012/09/ge-kroppen-en-hostservice/

    SvaraRadera
  2. Hm, jag vet inte hur jag ska tolka den här kommentaren från en okänd.....Utveckla gärna!

    Mvh
    Anna

    SvaraRadera