Vattenmelon in the make... |
KOMPOST
Jag har
försökt kompostera i många år men har för lite tid för att verkligen få fart på
det hela. Lite handlar det nog om att jag har en dåligt planerad tomt där det
på vintern blir väldigt bökigt att pulsa i hög snö upp och nedför vår backiga
tomt. Dels är vi många i hushållet och det blir väldigt mycket avfall, vilket i
och för sig gör det enklare men väldigt mycket jobb för den som har till uppgift att sköta detta (JAG). I mitt nästa hus ska jag planera för en kompost nära köket och en
dörr som direkt leder ut för att göra allt enklare.
Komposten
ska ju skötas också och hållas fri från skadedjur och annat, en bok om hur detta går till ska införskaffas snarast. Som det är nu har det mestadels varit trädgårdsavfall och skal
från grönsaker som åker ned utan vidare omsorger. Det känns iallafall bra att försöka, det lindrar det dåliga samvetet. Jag har dock en brun
tunna som kommunen tar hand om. Den har jag tjafsat med dem om. Först var den
gratis, sen kostade den, nu är det gratis igen men stanken sommartid gör den nästan
outhärdlig då….Ingen på miljöförvaltningen var intresserad av mina synpunkter.
Gratis går an men maken är onöjd. När vi får höns löser sig en del av problemet med matavfallet.
ODLA
När jag
som 27-åring blev med trädgård för första gången väcktes mitt intresse för att
odla både blommor och ätbara grejer. Jag sådde hysteriska mängder fröer,
planterade tulpaner en masse och hade fullt sjå att plantera om, vattna och
avhärda allt när sommaren kom.
Jag har nu krympt mitt intresse till att omfatta
endast hanterbara mängder av saker jag faktiskt gillar. Detta av ren självbevarelsedrift.
Kryddor, sallad, squash, bär, frukt och en och annan vacker blomma räcker
numera.
Jag har
planer på ett växthus framöver att jag hoppas kunna odla citroner och fikon
där, kanske meloner och gurka, vi får se.
Att odla
handlar inte bara om att få nöjet av att se saker växa. Det är också ett bra
sätt att spara pengar och miljö och sluta sitt eget kretslopp på ett sätt. Sen
gillar jag att barnen ska kunna plocka och äta själva och att de får en liten
känsla för hur naturen funkar.
Jag
försöker som sagt kompostera så gott det går och i framtiden hoppas jag kunna
vara mer självhushållande vad gäller sommarhalvåret åtminstone. Få se hur det
går med växthusplanerna och om detta kan förlänga säsongen en aning.
Skiss på ett växthus av återvunna fönster |
Att äta
sallad man skördat en kvart tidigare är ju en ren lycka och att bara gå ut och
plocka en handfull mynta till mojiton är inte illa det heller. Jag saftar,
syltar och torkar det jag har i överflöd så att det kan räcka året om. Även det
som växer utanför min egen täppa tar jag hand om, det kan vara rönnbär,
rosenblad, fläder, blåbär, ja kort sagt det jag stöter på.
Nu kommer
lite om min mattork! Den köpte jag inför en bok jag skrivit, ni vet den som
inte kommer ges ut…;) där det framförallt handlade om mat.
När det gäller torkning riktade jag mestadels in
mig på kryddor och blomblad till mat och hudvård men man kan ju torka svamp och
kött också om man vill. Möjligheterna är att torka saker är mycket stora.
Allt du
behöver tänka på är att det ska vara oskadade saker som hamnar i den och inte
sådant som innehåller alltför mycket vätska. Det kommer en fin fin
instruktionsbok med apparaterna kan jag nästan lova!
Jag
torkade blåbär bl.a som hamnade i muffins och muesli under hösten och vintern.
Att samla
regnvatten är trevligt. Det är snålt också även om vatten inte är så dyrt i
Sverige. Du sparar både på inet och utet då vi även betalar för dagvatten vad
jag förstår. Men mest gör jag det för jag gillar att ta tillvara på saker.
Tidigare hade jag planer på att ha en miljötoalett som separerade avföringen i
sina olika delar och då får man både gödsel i fast och flytande form. Det
tycker jag är en bra idé i grunden men jag tänker att diverse läkemdel, bakterier
och så vidare skulle hamna ofiltrerat på det jag odlar… detta ska jag kolla upp
närmare inför husbygget. Jag gillar som sagt tanken, oklart hur resten av
familjen skulle ta emot idén…
Nu ska jag sila av flädersaften jag gjorde på midsommarafton. Det blev inte så mycket i år, tiden var knapp.
Nästan två flaskor ändå! |
#kompost #vattenmelon #odla #självhushåll #mattork #miljöpanik
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar