onsdag 11 februari 2015

Gråa hårVälavlönad 80+ modell på catwalken. Daphne Selfe, snodd bild.Det närmar sig. I helgen ska jag färga håret, igen. Mest för att jag ska på fest/middag men också för att utväxten börjar se för taskig ut. Men jag börjar bli mer och mer tveksam till hårfärgning. Det finns många skäl till det. Miljön, hälsoaspekten, pengarna och en växande ovilja att kämpa emot naturen. Jag är ofta lite motvalls. Jag har lovat maken att färga det. Han tycker inte att jag ska se gammal ut. Men jag är inte gammal. Det är bara några hårsäckar som tappat sugen. Det är ärftligt och är inget jag kan göra något åt. Jag är inte rynkig, jag är inte benskör jag känner ingenstans att jag är passé.

Men så ser inte resten av världen på kvinnligt grått hår. Gråa strån är ett solklart fall av ålderstigenhet. Men det tycker jag vi ska ändra på. För nu är bästa tiden, 40 är det nya 20, tjock är det nya smal och så vidare. Vi som är i medelåldern (va??? är jag i medelåldern...Jag känner mig ju fortfarande som 18!?!) nu är en stark grupp. Dessutom är våra föräldrar fortfarande coola. De bröt ju upp med det gamla och var frigjorda, kramade almar och hade galet fritt sex överallt på stadens torg. Mina föräldrar kramade dock inte almar, de rökte heller inte på och huruvida de hade sex överallt i stan det vill jag inte veta. Jag är som Seinfeld där, jag hoppas egentligen att jag är adopterad och att de bara är väldigt goda vänner.
Men ni fattar. Hippiegenerationen som banade vägen för oss. De har fortfarande en stark röst i samhället. De har fortsatt att arbeta och har vägrat bli gubbar och gummor. Och det tänker jag fortsätta att vägra. Men, jag vill inte färga mitt hår. Jag vänder mig bestämt emot att färgen på mitt hår ska etikettera mig som hjälplöst förbi och gammal. Jag har för tusan småbarn hemma. Jag är en småbarnsmorsa, och jag är jävligt cool!


Så otroligt vacker och stilig hon är denna kvinna!
Linda Rodin, bilderna screendumpade från nätet

Så jag färgar nu kanske för sista gången. Sen ska jag lista ut hur jag gör med utväxten. Jag får nog konsultera en hårfärgningsspecialist. Måste man bleka resten och sen färga grått? Jag vet ej. Däremot har jag hört att Julia Roberts sagt att hårfärgning ska man lämna till specialisterna. Det håller jag verkligen med om. Hemmafärgning det ger jag inte mycket för. Vi får se om jag vågar, vi får se vad maken säger. Vad andra säger det ger jag tusan i. Det brukar jag göra.

Här lite inspirerande och snodda bilder på gråhåriga fantastiska kvinnor som nu ska bli mina hårförebilder, för sådana behövs! Har ni fler exempel. Skicka ett meddelande eller en kommentar till mig här eller på Facebook så ska jag bygga ett galleri med gråhåringar, greydies, dvs grey ladies.. Grerysters..Grey youngsters...jag får fundera på det.


Jag vet inte om jag ska läsa boken...jag kanske skriver min egen. Sen en bild på  Ingegerd Råman som också är screendumpad från nätet. Hon har dessutom världens mest inspirerande ateljé. Bok av Anne Kreamer2 kommentarer:

  1. Åh, jag vill inte HELLER hålla på och färga och mitt växer dessutom som ogräs! Men har hört att jag tur som är blond. Desto mindre tur med mycket grått i släkten = hårsäckarna på god väg att säcka redan! Nästa år, "Grey Party" den 14:e?!

    SvaraRadera
  2. Grey Party....Ja varför inte nästa år!! Vi, DU kanske kan starta en trend här??? Våga vara grå!!! Ser fram emot detta års party, då ogrå;)

    SvaraRadera