måndag 16 februari 2015

Idag är jag danskMan förstår ju att jag blev tvungen att utbilda mig till läkare...det där med att teckna ÄR ju inte min grej.Nu har det hänt igen. Ett terrorattentat riktat mot judar. Ni som hängt med vet att jag förespråkade lägerkläder för en tid sedan. Idag på väg mot jobbet kom jag på ett nytt grepp. Jag tänbker att man skulle trycka upp Davidsstjärning med texten Je suis juif, Jag är jude, I am a jew och sen på danska, tyska, hebreiska och arabiska....Man skulle bära dem på kavajslaget/jackan/blusen i höjd med hjärtat och pengarna skulle gå till de judiska församlingarna i vårt avlånga land.

Skulle det väcka anstöt? Sannolikt. Vi är livrädda att väcka anstöt i detta land. men jag förstår som vanligt inte detta. Om jag gick med en svastika kan jag förstå detta för signalen då skulle ju vara att jag sympatiserar med nazister. Det gör jag ju inte.
En annan tanke som slår mig är att vi kanske inte skulle vilja klistra en gul stjärna på våra ytterkläder för att vi då skulle få stå ut med spott och spä....Där har vi anledningen till att vi alla skulle göra just detta. Få oss en vibb av hur det kan kännas att tillhöra en förföljd och hotad grupp människor i vårt fria och öppna samhälle.
Sen skulle kanske kritik komma från folk som inte kan hålla isär judar och den Israelsiska staten....men att det finns folk med dålig kognitiv funktion det kan man inte skydda sig ifrån.
Om man vill stödja men inte riskera detta kan man ju bara köpa den, fota och lägga upp på Instagram eller liknande, och vara nöjd och glad.

Att säkerheten ska höjas omkring judiska skolor, församlingshus och synagogor tycker jag är bedrövligt. Det känns som ett nederlag. För stöten måste sättas in annorstädes. Nu hörde jag på radion att både denne ensamme gärningsman och de som utförde dåden i Paris radikaliserats i fängelser. Då uppstår frågan hur det är möjligt....Vad sker på våra fängelser? Hur många islamistiska radikala rekryterare bor där och varför har vi inte koll på detta?

Under tiden Mona Sahlin funderar på sin hjälptelefon ska jag skissa lite på min gula stjärna. Den ska ha en serie nummer kopplade till de senaste datumen då judar angripits i Köpenhamn, Toulouse, Paris och andra ställen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar