måndag 19 maj 2014

Kramp i hjärnan och flow
Bild från Albert & Victoria museum i London, på resa med Fanny. Kan inte låta bli att samla inspiration.


Häromdagen lade jag mig med huvudvärk. Det är inte så ovanligt för mig. Jag tog en Alvedon och hoppades att den i kombination med nattsömnen skulle göra underverk. Snarare underVÄRK! Jag vaknade med ännu värre huvudvärk men också ont i halva ansiktet, illamående och ett öra som verkade glöda. En Alvedon och tre morgongnälliga barn senare har fortfarande inget hänt. Det accelererar snarare. Jag skriver sms till maken att i kväll blir det hämtmat. Jag orkar inte ens bli arg på att jag även i detta skick är den som oroar mig för middagen. Lite irriterad blir jag ju dock eftersom jag skriver om det nu..

Så dagen handlar om att stå ut till kvällen och att inte förvärra saken. Jag började lite förstrött att skriva lite på mitt bokprojekt men efter en stund inser jag att allt jag skrivit redan skrivits tusen gånger förr och då tog jag en paus. Det är ju ingen mening med att uppfinna hjulet igen. Att pressa fram något istället för att invänta den rätta inspirationen är dödfött.


För ett tag sedan hörde jag ett radioprogram om flow. Flow beskrevs som ett tillstånd av kreativitet som vissa människor kan nå. Jag kände genast igen detta. Det är som om en flod som sköljer över hjärnan, man får en massa bra idéer, mattetalen löser sig själva och man märker inte av att tiden går. När jag skrev på min bok var det just i detta tillstånd. Orden flödar ut, allt går snabbt och lätt. Ibland lite för snabbt och i efterhand måste man döda sina älsklingar. Allt man skriver eller gör blir inte nödvändigtvis bra. Det är lite som att vara manisk skulle jag tro. Utan att tappa kontrollen eller verklighetsuppfattningen. 

Vissa använder droger av skilda slag för att komma i någon sorts kreativ trans men risken är ju att det får motsatt effekt och att man somnar.

När jag gick på läkarutbildningen gick det runt en skröna om en student som för att kunna plugga mycket tog amfetamin. Satt uppe dygnet runt och pluggade. Personen underkändes och blev väldigt förvånad. På alla svar stod det, -japp, det här kan jag,  det här med! och hahaha vad lätt osv.

En gång på Gotland ihop med min sällsynt begåvade kompis Babs prövade vi detta i hennes växthus, (att locka fram kreativiteten alltså) med en flaska vitt. Det blev ingen ny produkt den kvällen kan jag säga, men vi hade kul.

Vi har faktiskt provat detta mer än en gång. Fast då hade vi liksom grundidén klar. Då fungerar det mycket bättre. Vi hade en ateljé ihop vid den tiden och sålde stickade vantar på DesignTorget. Kvällen ägnades åt brainstorming där stickning och svensk kultur var ledorden. Babs hade en bok om runor med sig och vi spånade på att tillverka saker med runskrift. 

Jag hade då en agent som sålde mina grejer på fina gatan i NY bl.a. Babs och jag tyckte det vore koolt att sälja pulsvärmare där med budskap som ingen kunde tyda. Riktigt dyra grejer tänkte vi till fina damer.
Boken hade ett avsnitt om snusk. Redan på 1000-talet skrev folk snusk, och säkert gjorde även sumererna det med. Fast det var nog inte att betrakta som snusk då. De var rakt på sak bara, som islänningar. Ole blev knullad av Rigmor, den typen av inskriptioner ägnade man sig åt(!?!). 

Såklart var det sådana budskap vi broderade på våra värmare.  Det blev aldrig någon hitFast vi hade fantastiskt kul den gången med!


Klottrade skisser på eventuellt kommande projekt (och jag vet att jag inte kan rita!)Så ibland när man måste klämma ur sig något är det helt plötsligt tvärstopp. Hur man än anstränger sig kommer inget vettigt. Detta är motsatsen till flow och kallas väl av författare för skrivkamp. Jag tror att det är en slags mikroutbrändhet. Vilar man sig och struntar i att försöka pressa ur sig något så kommer flödet tillbaka. Ett bra knep är att gå ut i naturen. Det är vetenskapligt bevisat att träd gör oss mindre deprimerade. Detta tips ger jag till en del patienter också. En kille missförstod mig kapitalt och sa att han visst tänkte följa mitt råd. Han skulle ta en tur i centrum med frun....Nja försökte jag -Det handlar mer om att vara i naturen...Han tittade på mig och sa Va??? I skogen? Ja! i skogen, bland träden! Ibland måste man kolla att polletten ramlar ner.
Fast kanske det hade räckt med de planterade träden längs med vägen. Jag vet inte vad det finns för evidens där.

En promenad brukar funka för mig. Eller bara göra något helt annat. Laga mat, se värdelös tv, hänga tvätt. Nu får jag kanske läxa upp mig själv här för jag ser att Luther är framme och säger att jag ska göra nyttiga saker. Det ska man nog egentligen inte för hjärnan måste ha mat i form av lockande upplevelser. Och om man inte tycker att hänga tvätt är världens grej ska man nog ändå ta en promenad i naturen. Sen måste hjärnan sova. Det är nog viktigast av allt. Sömn och avkoppling är livsviktigt.

Jag har på allvar svårt att koppla av på det där hängmattesättet. Antingen är jag på eller så är jag av, dvs sovande. Att planlöst ligga i solen utan att tänka gör mig faktiskt stressad. Det kanske beror på att jag har så mycket omkring mig som kräver planering och uppmärksamhet tänker ni....nja kanske fast om jag tänker tillbaka på hur jag var innan jag fick barn så var det nog likadant. Jag hade alltid något för hand. En stickning, ett plagg att sy, en bok att läsa eller något annat projekt. Jag har dessutom jobbat mycket, ända sedan första jobbet på mammas farbrors bensinmack när jag var blott 13 år. När jag inte gick i skolan tränade jag också. upp till fem dagar i veckan när det var som mest och sen tävlingar på helgerna. Ändå kände jag inte att jag led av tidsbrist. Sedan  13 års åldern har jag alltid haft ett extrajobb i butik, skola, restaurant eller ett mer permanent jobb inom vården. Till och med nu när jag är mammaledig ska jag jobba två halvdagar i veckan. Fick ett samtal från chefen som var mycket angelägen och det var svårt att tacka nej. Jag ska skicka pappa på crashkurs i blöjbyte i helgen för på måndag smäller det!!!

Sömn råder det väldigt stor brist på här i huset. Tyvärr klarar jag det bättre än maken så jag torskar oftast när det kommer till nattpassen. Det beror nog på att han är både döv och yngre. Äldre personer behöver ju bevisligen mindre sömn så där fick jag för att jag är en puma! Fast jag tycker nog att han borde höra bättre än jag....så gammal som jag är behöver jag ju tratt enligt honom.
Nåväl, det finns fördelar med att inte sova när andra gör det som jag skrivit om tidigare, det är lugnt och skönt oftast när småttingarna somnat om.

Fast lite orolig blir jag över att jag ska bli senil i förtid av allt slagg som ansamlas i hjärnan när jag aldrig blir utvilad. Det finns det evidens för iallafall!

Så i enlighet med de senaste rönen äter jag en Trombyl om dagen och ska från och med imorgon börja gå en tur i skogen för att sänka puls och blodtryck! Det borde alla göra. Eller bara dricka alkohol för det var ju tydligen det bästa för blodet....;)

Bilder från familjesemester som var allt annat än avkopplande...fast härlig på sitt sätt.

Nu känns det som flowet börjar avta här, familjen börjar så sakta vakna till liv...idag ska jag försöka sova en timme när lilla T gör detsamma annars blir jag kanske ett monster framåt eftermiddagen???

#flow #sömn #återhämtning #gnälligen #skrivkramp #puma #lomhördInga kommentarer:

Skicka en kommentar