måndag 1 september 2014

Snåltips för barnfamiljen

I söndags tog vi det piano. Vi hade bestämt att göra så lite som möjligt. Jag föreslog pyssel med papper. Jag, Frank och maken gjorde lite olika saker. Jag styrde lite vad Frank skulle göra för lilla T har blivit omöjlig att ha på skötbordet. Hon rullar runt, sparkar ned kläder, puder, allt i sin närhet och nu har jag tröttnat. Hon behöver något att titta på, helst något makalöst intressant så att jag inte ska bli galen varje gång det är dags. En mobil beställdes således.


Jag gjorde några snabba, lite fula men funktionella grunkor. Frank gjorde en raket och så höll vi på en stund. Edgar hittade gårdagens ostbågar och började mumsa. (Egentligen skulle han också ha pysslat men, det var inte lönt att tjafsa). Jag tyckte det var en dålig idé och frågar hur mycket han ska äta egentligen...?? "Jag ska äta tills det är slut!". Bra svarat. Vi pysslade vidare och jag blev mer och mer fokuserad. Började tänka ut kluriga saker. Edgar bad om en fisk och en fiskmås. Jag ordnade det och gjorde fisken dubbelsidig så han ska kunna leka åt båda hållen. En fågel fick jag också till rätt snabbt, jag var nöjd med enkelheten. Han krävde ögon.  
Mobilen gjordes av fyra trägrillspett, två ståltrådar ämnade att binda buketter med, papper, lim och tråd. Det var roligt och billigt. Resultatet gjorde alla nöjda.

Att roa sig billigt är inte alltid så lätt, man måste ha fantasi. Ett tag tänkte jag att jag skulle skriva en bok om detta. Budgettips för familjer, det kunde innehålla allt från semesterresor, matlagning till helgnöjen. Såklart kan man spela spel och så men vi är inte riktigt där ännu. Tålamoden är korta. 
En dag bestämde vi oss för att åka till Arlanda och stå vid inflygningen. Det var både roligt och läskigt. Blåsigt var det också och kanske inte helt tillåtet. 
BARNPYSSEL (ur boken...ja ni vet!)

Här kommer tre recept som, gemensamt för dem är att de är billiga och lätta att göra. Att blanda till geggor åt småttingarna är också roligt för barnen som är lite större, de känner sig duktiga och får öva sig i att följa recept. En vinn-vinn-situation för stressade flerbarnsmammor alltså! Uppstädningen har jag dock inte fått någon intresserad av än men det kommer väl…

SLIME
2–3 msk potatismjöl
3 dl vatten
karamellfärg
några droppar matolja

Vispa ut mjölet i det kalla vattnet. Koka upp tills det tjocknar, rör i några droppar olja och eventuellt färg. Låt svalna!

GLOPP
1 del maizena
1 del vatten

Blanda ihop maizena och vatten. Det roliga med detta är att om man drar
snabbt med fingret genom gloppet så hårdnar det – drar man långsamt
mjuknar det.


PLAY DOUGH
4 dl mjöl
2 dl salt
2 msk alun* (finns i kryddhyllan)
5 dl kokande vatten (bara för vuxna)
2–3 msk matolja
karamellfärg efter behag

Blanda mjöl, salt och alun. Koka upp vattnet, häll i olja och färg. Blanda därefter alla ingredienser. Klart! Låt svalna innan leken kan börja. Förvara i plastpåse i kylen. * irriterande och frätande i koncentrerad form.Foto Karin Foberg
Till högtidsdagar kan det vara roligt att pynta lite. Jag gillar flaggspel och här kommer en enkel och en lite svårare beskrivning av hur du gör detta.
Du behöver:

tyg i olika mönster och färger
snedslå, 2–3 m

ENKELT FLAGGSPEL

Börja med att rita en mall i papper som du klipper ut tyget efter. Använd
gärna en taggad sax så får du en fin kant. Sy fast de olika tygbitarna efter varandra på snedslån. Klart!

LITE SVÅRARE FLAGGSPEL

Rita en mall i papper som du klipperut. Klipp ut ca 40 stycken tygbitar
som du parar ihop två och två och sedan vändsyr till vimplar. Lämna överkanten öppen, den sys ju igen när du sätter fast den på snedslån.
Pressa vimplarna och lägg ut dom efter varandra på den isärlagda snedslån
med överkanten mot mitten. Sy en söm rakt över hela längden. Pressa ner
kantbandet så att den gömmer ändarna på flaggorna. Sy återigen rakt över.
Klart!

Ska du gå bort? Då kan du ge ett växtkort...på rim!!


VÄXTAVTRYCK PÅ KORT

skärbräda
tygbit
papper
en eller flera växter
gummiklubba


Välj små gröna blad eller tunna blommor med färg. Välj ut ett fint
tygstycke som är ungefär 10 x10 cm. Det kan vara av linne, tunn bomull
eller siden. Man tager vad man haver. Lägg tyget på en skärbräda. Placera
blomman på tyget och lägg därefter på ett vanligt papper. Tanken är nu att
du ska få en exakt kopia av växten på tyget genom att banka på bunten med gummiklubban. Banka ordentligt och se till att allt ligger stilla annars riskerar det att smetas ut. När du har ett bra avtryck tar du
försiktigt bort blomman och låter tyget torka ett tag. Genom att sedan
stryka med strykjärn på tyget så fixeras växtsaften. Nu kan du sy en
lavendelpåse eller montera tyget på ett fint papper. Jag gjorde i vanlig ordning en mobil av det. Det ser ut som något japanskt!


Nästanballerina, killarna och maken älskar dem.

2 kommentarer:

  1. Vilka roliga budgettips! Det behöver inte alls kosta mycket att göra roliga saker med barnen. Ett annat tips är den gamla klassikern trolldeg som man senare kan måla när det stelnat. Recept på trolldeg hittar man bland annat här: http://www.alltforforaldrar.se/page/artikel/gor-egen-play-doh-och-trolldeg

    SvaraRadera
  2. Hej! Försökte svara tidigare men det försvann...Ja man måste inte göra kostsamma saker. Jag har ledsnat rejält på det!!!

    God natt!
    A

    SvaraRadera