måndag 12 januari 2015

Nej, jag är inte CharlieJust nu är väldigt många Charlie. Det tycker jag är bra. Tyvärr är jag inte en av dem. För jag skulle nog inte vilja ta en kula för yttrandefriheten. Jag vill leva. Däremot är jag väldigt tacksam för att det finns de som vågar ta det där yttersta steget och faktiskt göra skillnad i världen. Jag skulle dessutom utan omsvep skänka en större summa pengar till en tidning som är Charlie (om jag hade en större summa pengar). Jag skulle också gärna rösta på någon som håller den fanan högt och så vidare. Jag gillar verkligen yttrandefrihet. Utan den dras vi tillbaka till medeltiden, där okunnighet och rädsla styrde människors liv. Jag vill att mänskligheten ska styras av kunskap, vetenskap, saker som finns på riktigt. Inget annat.
Sist något liknande hände som jag minns var väl När Nils Horner blev skjuten i huvudet, men jag kan ha missat något i amningsdimman. 
Världen reste sig på söndagen, en miljon människor i Paris, helt makalöst. Jag satt där framför TVn och var livrädd att något fasansfullt skulle hända. För vill man verkligen jävlas, då är det inte så svårt som man skulle kunna tro. Att övervaka en sådan massiv folksamling det är förmodligen omöjligt.

Jag är frispråkig, uppfostrad i sann demokratisk anda och med den lilla extra kryddan av att ha familjenamnet Voltaire. Det förpliktigar lite, även om det inte är något jag annars lägger någon vikt vid. Men man får alltid en fråga, antingen om man skriver kokböcker eller är släkt med Voltaire. Då är det bra att vara lite förberedd. Jo jag har läst Candide, ja, jag har ögnat igenom Traktat om toleransen, jag känner lite översiktligt till Dreyfysaffären, odlar min trädgård och kan göra röd linssoppa (och har skrivit en egen kokbok ni vet) mer är det inte. Däremot håller jag helt med om allt detta med tolerans och ateism. 


Senaste åren har jag märkt jag att politisk korrekthet tar mer och mer plats. Vi är så fasansfullt rädda att säga fel, trampa i klaveret och så vidare. Kanske detta är vårt framgångskoncept? Vi är diplomatiska i Sverige, vi vill inte kriga, vi medlar och gör allt vad vi kan för att få en skön resa mot pensionen. Vi vill sitta i bersån med kaffe och jävla gofika. Jag hatar det uttrycket. Vem kom på det och när? Det svämmar över just nu av gofika. Varför mynta ett sådant uttryck eller ord? Äckelfika finns väl inte? Fika räcker ta mej fan. Å där spårade jag ur...


OK, på spåret igen. PK, jag hatar PK just nu. Man ska hyssjas och aktas in i tystnaden. Fy fan för det. Säg rakt ut vad du tycker så kan vi snacka om det. Reda ut saker som behöver redas ut, röra oss framåt.

Senaste upprördheten för mig gäller antroposoferna. (Och förbannade autocorrect som hindrar mig och vill aktiva antropologerna). Jag har skrivit om det tidigare och nu lyfter FP detta genom Barbro W, som är läkare. Hon tycker inte att de ska få kalla sina läkemedel just läkemedel för det ÄR inte LÄKEMEDEL: Punkt slut. Hur kan regeringen ens diskutera detta? Är de helt inkrökta hela bunten? Fattar inte alla att OM det fanns verksam substans i mistlar som var effektivt mot cancer, ja då skulle alla läkemedelsbolag i hela världen börja odla mistlar i förrgår. För DET vet ju alla att girigare människor än LÄKEMEDELSFÖRETAGSÄGARE finns inte, och deras otäcka lakejer läkarna...Eller?

Jag hörde att man hittat nyttiga bakterier i jorden som kanske skulle kunna hjälpa oss nu när vi i vår okunskap snart utmattat och förstört alla kända verksamma antibiotika. Det kändes ju som i elfte timmen. Hoppas nu bara att vi kan förvalta denna nya upptäkt och inte återigen vara riktiga praktarslen och förstöra även detta.

Oj, vad jag går på idag då...?!? Kan det vara för att maken jobbat på en helgdag?

Jag känner här att jag borde be alls som är dumma i huvudet om ursäkt också för det är ju inte deras fel att de råkar ha svårt att fatta saker, och det är det ju inte. Men, DUMHET finns det faktiskt Bot för. Nämligen att utbildning. Det är "gratis" i Sverige också, det enda som hindrar är tyvärr att man faktiskt inte fattar att man är felinformerad. För att råda bot på detta...ja jag vet inte. Jag tror att man måste ha ett uns av tillit för att kanske söka sig till de etablerade kunskapskällorna...

Men inga som läser här är ju dumma så vi släpper det där. 

Nära humbugen Vidarkliniken ligger hälsokostträsket. Det har jag väl nosat på förr men nu tycker jag det är dags att utdela en känga till. Det har nämligen varit på tal att faktiskt utreda denna galenskap och kanske även förbjuda en hel massa hälsokost. På EU-nivå. Detta är en miljardindustri och födkrok för många som säger sig vilja göra oss friskare. 
Sanningen är den att vi faktiskt inte behöver ett skit mer näring än vi får i oss via maten, om vi då äter ordentlig mat vill säga. Om vi inte får i oss ordentlig mat, då är det det vi ska börja med, inte ta hälsokost i stället. Det var väl enkelt? Och billigt. För hälsokost är skitdyrt, så även OM det var nyttigt vore det på sikt förödande för ekonomin. 
OK, jag hör att några säger att det visst finns poänger med vitaminer och tillskott...Ja, det finns det. Särskilt som de är helt nödvändiga för att vi ska leva friska liv, därmed inte sagt att vi ska ha för mycket av det. Det är heller inte helt klart att vi ens kan ta upp dessa tillskott i sin rena form. Bäst är att få i sig ämnena den vanliga vägen (MAT). Om man lider brist på något eller har en allvarlig sjukdom som gör att man kanske inte kan ta upp ett visst ämne och så vidare, då ska man få tillskott. Ordinerat av en läkare. Man ska aldrig vara sin egen doktor, inte ens om man är doktor.


Det är ytterst få personer som tränar så till den milda grad att de inte får i sig vad de behöver. Elitidrottare kan väl laborera med tillskott i sina idrottsklubbar. Det är inte bra att träna sådana ofantliga mängder heller, så det så! 
Roligaste av allt är när folk proppar i sig C-vitaminer i överdos och sedan glömmer att det är vattenlösligt och kissar....Ät en apelsin eller ett äpple istället då får du fibrer i dig på en och samma gång. Välj ekologiskt om det ska vara lite extra fint och nyttigt istället.Så här arg ser jag ut när jag stickar och ser på skidsport samtidigt.


Vad sägs om att snacka lite om kränkthet nu när vi ändå hetsar upp oss? Nån som blivit kränkt nyligen? Jag kan inte minnas att jag blivit kränkt i hela livet. Någon gång, kanske tre eller fyra har jag blivit heligt förbannad på idioter och blivit galet arg. Jag har då varit arg länge och haft svårt att släppa det men kränkt??? Nä, inte som jag minns. 
Jag kränker antagligen folk hela tiden, helt utan att mena det. För jag säger det jag tänker. Om någon frågar. Jag säger aldrig saker som: Du är ful, du luktar illa, du är tjock eller sådant. Men jag kan helt klart säga: Jag blir lite orolig över din rondör, du kanske skulle ta och tänka lite på vad du äter och kanske börja röra lite mer på dig? Eller något i stil med: Visste du att Zink är jättebra mot dålig andedräkt och faktiskt har bevisad effekt!?! Jag tycker att det är hjälpsamt med uppriktighet. En gång sa jag till en arbetskamrat att hon hade en blodfläck i grenen. Doktorn (kvinna) vid min sida gav mig en förmaning, HUUUUUR kunde jag skämma ut den andra kvinnan så??? Av henne med blodfläcken fick jag en kram. Det kanske inte hade med kränkthet att göra förresten men sådan är jag. Rakt på i vad jag själv tycker lagom dos, för att vara snäll. Inget annat. Själv skulle jag uppskatta att få veta att det rinner blod nedför mina ben hellre än att upptäcka jag fläckat ned stolen mitt i lunchrummet.

Jag funderar  mycket på detta med kränkthet, det blev ju extra tydligt nu med attackerna i Paris och Hamburg. Hur kan man ta så illa vid sig av en teckning att man vill döda? I alla sammanhang där folk blir kränkta utan att det kanske var meningen tänker jag att det nog beror på den "kränkta" personens självbild eller självkänsla, det är ju som bekant olika saker. Att man kanske har blivit kränkt tidigare och lätt tar åt sig av skit som inte ens var menat att kränka. Det ligger alltså hos mottagaren, inte avsändaren. Det skulle bli väldigt svårt att navigera annars i en mångmiljonstad där alla bär på sina olika historier. 


Något mer att förfasas över? Jo jag kan väl tycka att man inte ska ha religiösa friskolor. Detta hänger lite samman med yttrandefrihet men mest demokrati kanske? Om man i demokrati lägger in att alla är jämlika. En av våra nyaste ministrar sågs sitta på en bänkrad med en massa manliga muslimska företrädare, inte en men två rader framför sina kvinnliga meningsfränder. Det hade jag kanske inte brytt mig så mycket om om det inte visat sig vara i min före detta skola, nu omvandlad till religiös dito....det känns inte nytt och fräscht. Jag blir faktiskt galen av det. Då har vi tagit två steg bakåt i utvecklingen här och DET var väl aldrig meningen eller?


Nu har jag argat av mig. Det känns bra, jag hoppas att ingen blev kränkt, det var inte meningen i alla fall. Alltså blev du inte kränkt. Det var du själv som kränkte dig...;) Eller hur det nu blir. 

Frid vare över er!

God natt!Livets cykel, älskar årets skiftningar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar