torsdag 19 februari 2015

Trafficking


Sex, vuxnas sätt att leka...är just för vuxna. Det ska också ske på lika villkor och frivilligt.


Det finns vissa saker i världen som är extra vidriga. I morse hörde jag på ekot att vi  i Sverige har tillåtit barnäktenskap. En 14-årig flicka tilläts vara hustru till en 21-årig man. Det fanns fler exempel på detta i Sverige. Jag mådde illa när jag hörde det. Jag har nämligen en dotter som strax ska fylla 14. Tanken på att hon skulle vara gift och förväntas utföra sexuella handlingar åt en äldre man är rent ut sagt motbjudande. Ofta är dessa fruar köpta eller sålda. Visst, det handlar om en kultur som inte liknar vår. Även om hemgift fortfarande praktiseras här i vissa etniska grupper. 
Det faktum att man kommer utomlands ifrån är inte en anledning att diskriminera dessa flickor. De är fortfarande i vår lags mening barn. 

Om vi i vårt trygga hörn av världen låter andras dåliga inställning till kvinnor och barns rättigheter styra oss, då hamnar vi rätt snart helt fel. För i dessa sammanhang har vi ju kommit mycket längre än stora delar av världen. Bara tre länder är bättre än vi är. Lite utrymme för förbättring finns kvar...eller kanske mycket? Vi har de grundläggande rättigheterna ändå. 

En annan sida av detta är sexhandel. Den drabbar fattiga och utsatta. Det är alltid fruktansvärt. Den drabbar overkligt nog även barn. Små barn. Så små barn att de varken kan tala eller gå. Jag broderar inte ut här för detta är outhärdligt att ens tänka på. Alla med minsta gnutta empati förstår att detta är något som måste utrotas. 

Jag har svårt att tänka på detta utan att må fysiskt illa, jag till och med undviker att tänka på sådant, stänger av tv och radio när jag hör eller ser vartåt det barkar. Därför tycker jag att min dotter på 18 år är så tuff, hennes kompisar också. De har startat ett UF-projekt i skolan som syftar till att stödja http://realstars.eu De pärlar snygga armband och ALL vinst går till Realstars kamp mot sex- och människohandel, dvs trafficking, det vidrigaste av det vidriga. 

Jag vet att många av er redan köpt armbanden av dem men jag kan inte låta bli att puffa för detta här på bloggen för jag känner så starkt för detta. Kvinnor och barn är offer i världen. Vår röst hörs sämre än andras. Bamse säger att om man är stark måste man vara snäll....det borde fler män över hela jordklotet ta till sig. 

Kvinnor och barn är vår framtid. Alla länder där kvinnor behandlas rättvist blomstrar. Detta spiller över på barnen. Demokrati och fred stavas kvinnokamp.

Let´s DO this!

Vill du stödja Fanny, Olivia, Matilda och Amandas insamling för att stävja detta kan du maila dem på ffsuf@hotmail.com Så ser det ut på en hand med lite skavt nagellack...jag har misslyckats i min föresats att ha perfekta naglar...100 kronor kostar det. Det är det väl värt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar