tisdag 29 april 2014

Valborg som på fb verkar ha blivit igelkottens dag...och så ett recept!

Bästa desserten
Imorgon är det Valborg. En dag utan religiösa förtecken så vitt jag vet. En dag att fira att våren är här och det vänder nu.
Vanligtvis brukar vi fira denna högtid med mina föräldrar men de fryser rumpan av sig i Frankrike i år, 12 grader både inomhus och ute och hällregn. En europeisk monsun, moahahahahaha!

Det är en för stor ansträngning för mig och maken att ta vagn, med lillan i,  till brasan och på det två illbattingar som inte fattar nej, stopp och livsfarligt så nära en stor eld. Tonåringarna går gärna med men vill helst bara försvinna med kompisar alternativt köpa miljoner lotter och äta godis.Jag trivs inte i myllret av folk där mer än hälften är mer eller mindre onyktra. Jag får på fullt allvar ont i magen när fulla föräldrar tar sina småttingar till brasan iklädda fleece och sen släpper taget. 
Har ni någonsin sett fleece fatta eld? Nä, det är inte många som har det. Det beror kanske på att det inte fattar eld, det liksom exploderar och sen vill jag inte ens tänka på vad som händer med plast och hud. Gräsligt otäckt iallafall. Därför går jag inte underbemannad till denna tillställning. Vi gör nya försök nästa år!

Fast bara för att man inte går till en brasa behöver man ju inte låta bli att fira vårens ankomst. Vi har egentligen redan börjat leva sommarliv och hoppat över våren på grund av det fantastiska vädret denna vår.  Det har varit grillning, äta ute, picnic och glass i en enda röra. Mycket trevligt!

Jag tänker bjuda mina valborgsfirare på sparris med lufttorkad skinka, varm getost, kanske en köttbit med klyftpotatis till varmrätt och sen blir det hallonglass, den är redan gjord.

Det är så otroligt gott med hemmagjord glass. Därtill är det superenkelt, iallafall om man gör som jag. Jag har en glassmaskin sedan många år och den är, förutom kaffeapparat, brödrost och mixerstav, den köksmaskin jag använder mest.
Den kostar mellan 6-800kr att köpa tror jag men det har man igen mångfalt under årens lopp. Jag har för länge sedan slutat äta köpeglass (på burk) för jag gillar inte hur den ser ut när den smält. Billigare glass som t.ex Big Pack( som man gärna köper till barn) ser väldigt konstig ut smält. Den ser fryst ut och då antar jag att det finns saker i den som inte borde vara där....Så jag aktar mig för billig glass och kör äkta vara istället!


Hallonglass à la Annapanna

Du behöver:
1 st glassmaskin 
(OK det går utan men då måste du röra runt i byttan då och då i frysen)
250g hallon
2dl strösocker
3dl vispgrädde

Jag brukar använda frysta bär som jag låter tina. Häll på socker och grädde (ev en skvätt citronsaft för hållbarhet) mixa slätt och häll i maskinen. Låt den snurra runt ca 30 min. Häll upp i ren burk och in i frysen några timmar före servering.


 Chokladsås passar bra till och den gör du också själv.

Kakao, socker och vatten kokar man ihop enligt följande:


CHOKLADSÅS

1 dl vatten
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl kakao

Koka upp vatten och socker. Blanda i
kakaon och låt det sjuda en stund.
Om du tycker chokladsmaken blir
för kraftig chokladsmak, ha i lite
grädde, då lättas smaken upp.

Det var mitt bästa glasstips, Ha en glad Valborg och låt inte igelkottar eller små barn brinna upp i år heller!;)

#valborg #glass #hallon #hallonglassrecept #glassmaskin #recept # vår #dessert #småbarnsliv


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar