lördag 8 november 2014

Fast i tacoträsket

Tacos, svensk husmanskost

Hej där i novembermörkret!

Jag tror jag har bloggat ett år nu. Time flies! Har aldrig sett mig som en bloggare. Jag har aldrig ens orkat med att skriva dagbok. Men när man får direktrespons på sina tankar så blir man lite taggad att fortsätta, så gör det, kommentera så jag vet att ni lever!

Nu till själva inlägget.

Idag åt vi tacos. Det blev fel dag. Igår åt vi fådd mat. Pappa hade fått från en restaurant. När jag handlade in tacot så träffade jag en bekant. Vi skojade lite om tacos och fredagar. Jag ursäktade mig med att jag ju gör tacokryddan själv. Det var ljug just den dagen för jag hade inte hunnit. Men i princip gör jag kryddan själv. Iallafall köper jag eko om det finns. Ja ni hajjar. Lite dåligt samvete för att man går på den breda vägen. 

På dagis får barnen inte äta socker. Det har jag skrivit om förr. Jag tycker liksom då att det är lite larvigt för det är ju inte på förskolan barn får i sig för mycket socker utan hemma. Ibland har jag dåligt samvete för hur mycket kakor och godis som slinker ned här hemma. Då vet jag ändå att vi i jämförelse med andra är ganska måttfulla. Läsk dricker vi egentligen bara till jul och påsk samt på semestrarna. (Gud så präktigt).


Å här en liten kille med ett vänsterben i kläm bakom min farfarskonsertpiano. Hur han lyckades fastna där kunde han inte redogöra för men vi var tre man för att få loss honom.

För 15 år sedan gick jag på tandläkarlinjen. Sista året för mig innefattade pedodonti. (Det är latin för barntandvård). Då hade jag en patient som var ca sex år. Han hade svartnade stumpar kvar av sina mjölktänder. Jag frågade honom och mamman hur hans kosthållning såg ut och det framkom att den i ganska stor utsträckning bestod av coca-cola och godis. Coca-cola framförallt till frukost (!?). På samma kurs fick vi lära oss att det statistiskt sett var ovanligt att barn med svenska mammor som gått ut nian fick hål i tänderna. Ju mer utbildning desto bättre tandhälsa.

Nyligen fick jag höra av en vän att på hennes barns dagis kom många barn till förskolan med en chokladkaka i handen....personalen hade sedan inte hjärta att plocka den av barnen.

Vi förfasas över saker som är helt normalt för andra. Det kan vara bra att tänka på ibland. Och visst, det kan vara bra att ha sockerfritt på förskolan och framförallt i områden där kunskapsläget är lågt och barnen lider av både övervikt och dålig tandhälsa. Som vanligt predikar vi för de redan frälsta och slutknorren här blir att jag ska sluta ha så dåligt samvete när jag köper färdig tacokrydda. Jag blandar den ju åtminstone i ekologisk köttfärs.Attack mot vänster näsvinge. Ett säkert grepp. I mammas 70-talströja från något supervänsterställe.

2 kommentarer:

 1. 1978 var året då jag blev färdig tandsköterska och jag blev Uppsala läns yngsta tandsköterska för en tid. Var du ens född 1978? :-) Jag blev tandsköterska enbart därför att jag aldrig hade haft hål i någon tand och det var mycket ovanligt på den tiden. Fick beröm vid tandläkarbesöken och kände väl att det skulle vara kul att jobba tillsammans med så snälla människor. Det blev inte riktigt vad jag tänkt mig. Jag tröttnade ganska direkt på att serva tandläkarna som på den tiden kunde vara ganska så snorkiga och sökte och kom in på textillärarlinjen istället, 1981. Jag hade ju alltid hållit på och grejat med tyg och garn men fattade inte riktigt att det kunde vara ett jobb. I våras firade vi gamla textillärare 30-års jubileum. Men jag tänker på att om du fortsatt på tandläkarbanan så kunde jag ha varit en av de där äldre, mycket starka tandsköterskorna som styrde de unga oerfarna tandläkarna på folktandvårdsklinikerna på landsbygden. De tog fram tång och hävel och sa "Här ska inte lagas! Här ska exas!" De var de där som hade emaljerad brosch från den tandsköterskeutbildning de gått (min brosch hamnade i landstingstvätten redan första halvåret, är jag rädd). Jag gillar verkligen att följa din blogg, du skriver om allt möjligt och jag både skrattar högt eller oroas av eländet. Jag hänger med och trivs här, ha en trevlig söndag Anna!

  SvaraRadera
 2. Hej kära Boel!
  Jo jag var född 1978 (jag är äldre än man kan ana...). Du hade säkert kunnat bossa runt med mig om jag stått ut med tandläkeriet. Jag tror nog att vissa övertandsköterskor ännu bossar med unga tandläkare. Och tyvärr tror jag man fortfarande exat en hel del tänder för att vi inte längre har råd att laga. Fast "egna tänder biter bäst".
  Vad roligt att du hänger kvar. Det är högt och lågt, glatt och svårt. Precis som livet.

  Kram på dig! Ha en skön söndag!
  A

  SvaraRadera