onsdag 28 januari 2015

Chiafrön, ajöss och tack för kaffet!Två i familjen har börjat experimentera med chiafrön. Jag är skeptisk. När jag fick veta att de bildade en gel bestämde jag mig för att aldrig testa. Jag har väldigt svårt med dallriga/geleartade konsistenser. 
Jag såg det svälla i muggarna i kylen och mådde lite illa. 
De suger upp vatten. Min första tanke var att de skulle påverka magen som Vi-Siblin. Ett medel man använder för förstoppade magar. Som bulkmedel. Jag läste lite här och där på nätet. Mestadels engelsk-amerikanska sidor, det verkar som om man kan bli både förstoppad eller lös...beroende på mängd och hur mycket vatten man får i sig. 
Jag har verkligen ingen kunskap alls om detta frö men jag spekulerar här kring om osvällda frön eventuellt skulle suga upp vätska i tarmen....eller funka som bulk och de är uppsvällda när de når kolon...Vem vet? 
Hur som helst ser det äckligt ut. Maken gjorde ett kakaoklet häromdagen som han höll på att kräkas av.  Nu har han i fyra dagar "glömt" att hälla ut gröten och den står i köket och jäser vidare...kanske vi får en metangasexplosion i köket. (Det är nog en omöjlighet men det verkar lite gasigt...)Dottern framhärdar.

VEM vill äta detta?En annan aspekt på chiafrön är att de sätter sig i diskmaskinsfiltret. De är väldigt svåra att få bort därifrån. 

Idag jobbade jag sista dagen på mottagningen. De firade av mig med två vaniljlängder. Tack Martin som fixade trots att du ju egentligen var på vårdcentralen idag.
Sist kom ett nybesök...det var ju lite knasigt. Jag försökte avstyra men jag hade så många patienter att jag glömde. Massor med diktat att signera, provsvar att vidimera, recept att skriva och sedan mail att svara på osv. 

Plötsligt stod han i väntrummet. Jag förklarade det olyckliga i situationen för honom. Att vi bara skulle ses helt kort och att han sedan skulle få en annan doktor, vilken kunde jag inte veta. Vi körde på ändå, han hade mycket knas i bagaget. Jag kunde inte göra så mycket mer än det som redan var gjort. Jag kände mig lite misslyckad. Inget bra avslut.
Han gick till sjuksyster S för mediciner och alkometerkoll. Jag fick ett meddelande senare om att han var mycket nöjd med mötet. Han sa att han kände hopp om livet nu när han mötts av medmänsklighet. Jag blev väldigt rörd. Glad att jag inte avbokade honom. Tänk vad lite man behöver göra egentligen...

Till personalen (jag vet att några av er läser) vill jag säga tack för den här gången! Vi ses kanske snart igen hoppas jag. Det är alltid kul att vara hos er. 
Till Elin, lycka till på SÖS. Du har verkligen varit en klippa. Duktig, hjälpsam och man kan verkligen lita på dig hur krånglig  jag än är ibland och babblar i diktafonen, ändrar och ångrar mig. Jag har såååå svårt att spola tillbaka. När jag blir chef sen över hela alltet då får du bli min högra hand, OK!?! Jag uppar lönen också! Ni andra keep up the good work!

Nu är det läggdags för tre småttingar. De stretar emot förfärligt.  
Imorgon ska jag gå på mitt livs första EVENT!!! Har ni hört. Det första jag blev bjuden på avböjde jag. Det var TV4s Biggest Looser promoting för bloggare. Jag hade INTE passat in där kan jag säga. Jag hade behövt en hjärtstartare antagligen (defibrillator för alla medicinare som läser;)). Först trodde jag de ville ha mig med i programmet....nej så illa är det inte än. Jag har skärpt mig. Imorgon eller dagen därpå får nig nog en rapport från Ulriksdals slottsträdgård...vi får se.Ja, så kan det gå när man ska klättra i trådbackarna. Mamman fotar innan operation rädda ungen ur knipan inleds. Sån e ja!


Ni som  vet mer än jag om chiafrön (och det skulle väl kunna vara en hel kontinent är jag rädd) hör gärna av ser så kan vi skriva den ultimata chiafröguiden för gastrokoliker....


Någon fyller år...Jag har ett litet projekt på gång...


God nattilinatt!

2 kommentarer:

 1. Tack snälla Anna! Jag blir mer än gärna din högra hand, skrattar ofta åt dina diktat och tokerier, tänk så kul jag skulle ha ;)
  Lycka till med allt, kommer sakna att jobba med dig!

  Kram Elin

  SvaraRadera
 2. Jag är också mycket skeptisk till chiafrön.. .
  Vilken kul o trevlig blogg du har. :-)
  Hoppas du får en trevlig helg.

  SvaraRadera