måndag 26 januari 2015

Drug of choice


Första dagen får man denna. Den tejpade jag på väggen i min studiehörna. Alla moment som duggades av blev färglagda i tur och ordning. Jag hatade den terminen. trodde aldrig den skulle ta slut. Min kompis Boel som var kemiälskare frågade en gång "när i helvete ska du lära dig detta?" -Aldrig, sade jag, men till slut tog jag mig ut på andra sidan. Tack Boel för visat tålamod, var rädd om dig i bergen!


Jag är lite upprörd idag. Det beror till stor del på att det gäng som tagit över min lokal återigen tjafsat om pengar. Denna gång ville de inte betala hyran för halva månaden (trots att de haft tillgång till lokalen sedan 15/1) och inte heller betalat för kassan så som vi avtalat efter att de prutat ned den nästan halva priset....
Vi får se vad som händer den sista i månaden. Får jag inte betalt ska jag kontakta mäklaren igen. Killarna verkar ha en lite alternativ syn på det skrivna ordet och var kontrakt och kontraktsbrott betyder....Time will tell.

Så till det jag egentligen hade på hjärtat. Idag har jag läst mycket skräp på nätet. Om terapeuter utan egentliga kunskaper som behandlar självmordsnära patienter, om det fördärvande sockret som förstör våra barn och sist om hur man misstänkliggör läkare och läkemedelsbranschen. (Det finns mer)

Min mamma sade alltid när jag var liten att ju mindre man vet, desto mer tror man sig kunna. Det ligger väldigt mycket sanning i detta.

Hon brukade även säga: Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. Därav min kärlek till klarspråk kanske. Och att kalla saker vid dess rätta namn.

Man kan göra anspråk på väldigt mycket utan att ha minsta bevis för det man säger. Viftar man sedan med en "vetenskaplig" artikel så får man ännu fler med sig.  (Svenskar är riktiga suckers när det gäller vetenskaplighet) Man kan i princip alltid lita på att folk inte läser den artikel man hänvisar till, och att folk litar på andra människors godhet. 
Jag å andra sidan brukar gräva lite. Jag är på vissa områden dokumenterat påläst. På andra områden försöker jag låta mitt sunda förnuft vägleda mig och då jag känner att jag eventuellt är ute på hal is...då läser jag på. På ställen där informationen styrs av vetenskap och beprövad erfarenhet. På så vis undkommer man en hel del folie- och papphattar.

Idag ska jag inte gå in i detalj. Jag ville bara ruska om lite. För jag gillar det. Men en sak kan vi slå fast igen. Antropsofiska läkemedel som inte läkemedelsindustrin tar till sig...Det fungerar inte.

Socker gör inte dina barn uppskruvade. Det är vetenskapligt bevisat. Däremot, för jag vet att många blir galna nu och har egen erfarenhet av detta, så blir barn uppskruvade i situationer där det av tradition förekommer godis och socker. Typ kalas, jul, nyår, påsk och så vidare. Att man kan missbruka socker är också ett problem. Men problemet är inte sockret utan att man har det beteendet. Man kan missbruka apelsiner, visste ni det? Min pappa hade en gång en patient på f.d. Psykiatriska sjukhuset Beckomberga, som åt ett och ett halvt kilo apelsiner varje dag. Han var väldigt sjuk. Av apelsinkonsumtionen. I övrigt vet jag inte vad han led av. Drug of choise brukar man tala om. Man väljer sin typ av drog. Det kan vara shopping, sex, spel, alkohol, relationer, healing...allt som får ditt dopamin att rinna till kort sagt.

Terapeut och behandlingsträsket. Saknar man legitimation för något kan man inte bli av med den. (detta är det enda positiva med min situation) Däremot innebär det för den patient som låter sig skönhetsbehandlas att i princip vem som helst kan göra det. Du har inga som helst skyddsnät och Socialstyrelsen kan inget göra. De utövar kontroll på de som har en äkta legitimation. Som bekant stötte jag på en amerikansk tandläkare på ett snofsigt ställe på Östermalm som erbjöd tjänster som nog helst hade utförts av en läkare. Det kryllar av sådana som gör allt ifrån enklare laserbehandlingar till bröstoperationer...På allvar!

Nå, som en liten illustration över sockret och annat som ränner runt i kroppen tänkte jag dela med mig en bild som alla läkarstudenter på KI får i en stor rulle första dagen i aulan för att skrämma skiten ur dem. Metabola schemat. Därefter ägnas dag och natt åt detta fruktansvärda virrvarr i ett halvår för att sedan utmynna i minst en tenta med namnet CSOF, Cellens Struktur Och Funktion. Det kanske ger en vink om att det kanske inte är så enkelt alla gånger att förstå vad kroppen behöver och inte samt att alla ämnen inte är skadliga för kroppen utan tvärtom nödvändiga i LAGOM dos, och helst VIA MAT, INTE PILLER...
Sen en liten enklare bild som faktiskt går att fatta....;) Citronsyracykeln, Krebs cykel, Äppelsyracykeln eller Oxalsyra cykeln. Kärt barn har många namn. Fanns att läsa om i boken The Hell...förlåt jag menar The Cell. Typ en miljard sidor med biblestor text. 

Hej hopp nu ska jag ta lunch!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar